Steun ons en help Nederland vooruit

Monday 5 March 2012

Natuurhistorische wandeling ’t Rijpelrondje

Een Mariagrot. Een offeraltaar. Heksenbezems en Jeneverbessen. Zandheuvels en de eerste tekenen van de Lente.

Je verwacht het misschien niet, maar dit, en veel meer, was zaterdag allemaal te vinden tijdens een wandeling door de Rijpelberg.

Op uitnodiging van de Werkgroep Brouwberg werd zaterdag de aftrap gegeven voor een nieuwe wandeling (en bijbehorend boekje) door dit groene deel van Helmond: ’t Rijpelrondje. Een mooi initiatief om inwoners van Helmond en daarbuiten kennis te laten maken met de cultuur- en natuurhistorische waarde van dit deel van Helmond.

D66 Helmond was ruim vertegenwoordigd bij deze opening, en het was wethouder van D66-huize Jan van den Heuvel die het eerste exemplaar van het boekje over ’t Rijpelrondje in ontvangst mocht nemen. Na een dankwoord met de nodige (en terechte) complimenten aan de initiatiefnemers trok een heel gezelschap verdeeld in 2 groepen de wijk en de natuur in. En dan gaat er een wereld voor velen open…

Zomaar een paar bomen tussen het gras blijken ooit in Londen bij de Kerkenraad besproken te zijn. Even verderop een offertafel in een Helmondse compositie van Stonehenge. De wirwar van straten in de Rijpel blijkt een historische achtergrond te hebben, zo wordt door de gidsen vol passie verteld. Wanneer we Berkendonk passeren, komen we bij een gebied waar Middeleeuwse contouren nog altijd zichtbaar zijn, en waar ‘een bult zand’ leidt tot een heuse discussie tussen de aardrijkskunde en de archeologie.

Tussendoor laat een baltsend koppeltje bonte spechten zien dat de meteorologische lente aanvang heeft genomen.

De gezelligheid met alle aanwezigen, de deskundigheid van de gidsen, en het enthousiasme van de organisatie maakten van deze wandeling niet alleen een ‘leuk uitje’. Door geschiedenis en natuur te ‘ervaren’ wordt eens te meer duidelijk wat met woorden vaak niet voldoende benadrukt kan worden: dat zorgvuldig omgaan met groen, en dat aandacht voor de leefbaarheid van je woonomgeving, van groot belang is voor een stad als Helmond en de regio. Dat laatste werd verwoord in het openingswoord door Martin van Hees van de Werkgroep Brouwberg: het groene gebied rondom Berkendonk en de Groene Peelvallei waardoor een deel van de wandeling gaat, kan naadloos aansluiten in een groen meanderend gebied dat zich door heel Brabant uitstrekt.

Het belang van regionale samenwerking waar het gaat om natuurbeleid- en bescherming werd hiermee goed duidelijk.

D66 Helmond dankt via deze weg nogmaals de initiatiefnemers van ’t Rijpelrondje: de Werkgroep Brouwberg, het IVN Helmond, de ABCD-groep Actief Rijpelberg en de Geschiedenisgroep Rijpelberg.

Het boekje met daarin de wandeling en de vele weetjes die je onderweg tegenkomt is af te halen in wijkcentrum De Brem. Wat D66 Helmond betreft een aanrader, zeker met het lekkere lenteweer in aantocht.

Martijn van Stratum,

Burgercommissielid D66 Helmond