Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 26 maart 2021

Vragen: de stadswandeling met afhaalgerechtjes

Vragen aan het college Helmond omtrent het verbieden van “de stadswandeling met afhaalgerechtjes”.

Op de digitale uitgave van het Eindhovens Dagblad zagen wij een artikel waarin stond dat het stadsbestuur, bovenstaand initiatief verboden heeft.

Even een terugblik;

Op donderdag 18 maart hadden wij als raad een bijeenkomst over de Corona maatregelen. Het ging daar over wat we tot nu toe gedaan hebben, wat het allemaal gekost heeft en wat we in de toekomst nog konden doen.

Ik vroeg toen aan de burgemeester in hoeverre wij konden afwijken van het landelijke beleid en hoe wij de plaatselijke ondernemers extra konden helpen door misschien  de regels, binnen de wet, iets aan te passen in sommige situaties.

Het antwoord was dat er niets mogelijk was omdat we in een te hoog risico niveau zitten en dus de landelijke regels wet zijn. Pas bij verlaging van het risico niveau kon de BM zelf weer regels aanpassen. De BM was het eens dat we alles moeten doen om de stad vooruit te helpen.

Tot mijn stomme verbazing zie ik in dit artikel, dat er meerdere steden in verschillende veiligheidsregio’s wel toestemming hebben gegeven.  Dit strookt niet met het antwoord dat gegeven werd door de BM.

Vraag 1; wat is nu  waarheid? In hoeverre kan een burgemeester / stad nu wel of niet afwijken?

Vraag 2; Wat zijn de redenen om in Helmond een verbod op te leggen? En is er overleg geweest met andere steden/ veiligheidsregio’s?

Vraag 3; door wie is deze beslissing genomen? Alleen BM of het hele college? 

Vraag 4; waarom is er geen gesprek aangegaan met de raad?

 

Stef Stevens 

Fractievoorzitter D66